keskiviikko 6. toukokuuta 2020

Säästin yli 3000€ verovähennyksinä


Esitäytetty veroilmoitus on varmaan kilahtanut monen postiluukkuun ja ajattelin laittaa ylös, mitä verovähennyksiä olen itse laittanut. Veroihin ei pysty suoraan vaikuttamaan, mutta verovähennysten avulla voi pienentää verotettavaa tuloa tai veron määrää. Tämän vuoksi on tärkeää käydä keväällä läpi esitäytetty veroilmoitus. Hetken työllä voi päästä jo kohtuullisille ansioille. Käyn seuraavassa läpi, mitä veroilmoitukseen laiton, jotta reilu 150€ mätky muuttui yli 3000€ palautukseksi.

1. Matkakuluvähennys

Työpaikan ja kodin välisistä matkoista saa vähennyksen halvimman kulkuneuvon mukaan.  Usein tämä tarkoittaa julkista kulkuvälinettä ja oman auton kulut voi vähentää vain tietyissä tapauksissa: Julkista liikennettä ei ole lainkaan käytettävissä, kävelymatkaa on yhteen suuntaan vähintään 3 kilometria, odotusaikaa kertyy yhteensä vähintään 2 tuntia päivässä, matka alkaa tai päättyy klo 0.00-05.00 ja muu syy, mikä? Omavastuu on 750€ ja vähennyksiä voi omavastuu mukaan luettuna olla 7000€.


Laitoin tähän, että olen kulkenut autolla työpaikan ja kodin välillä, koska odotusaikaa kertyy muuten vähintään 2 tuntia päivässä ja matka alkaa tai päättyy klo 0.00-05.00. Tästä kertyy maksimimaaliset vähennykset ja saan vähentää ansiotuloista 7000€. 


2. Luovutustappiot


Vuodesta 2016 lähtien omaisuuden luovutuksesta syntyneet tappiot ovat olleet vähennyskelpoisia pääomatuloista. Olin myynyt viime vuonna osakkeita tappiolla, jolloin pääomatuloista oli syntynyt luovutustappioita reilut 600€.


3. Korkomenot


Vähennyskelpoisia korkoja ovat asunto- ja tulonhankkimislainan korot. Tulonhankkimislaina kohdistuu sellaiseen varallisuuteen, joka kerryttää verotettavaa tuloa. Koska olin käyttänyt superluottoa, niin pääomatuloista vähennetään luoton korot. Tässä tapauksessa vähennyksen määrä on noin 15€.


4. Tulonhankkimismenot


Pääomatuloista voi vähentää vain niiden hankkimisesta tai säilyttämisestä johtuneet menot. Omalla kohdallani se tarkoittaa työhuonevähennystä, tietoliikennyhteyden vähentämistä ja tietokoneen vähentämistä. Kannattaa kirjata erittely itselleen, niin on helpompi tarkistaa lopullinen verotuspäätös, jossa ei muistaakseni näy kuin summa. Yhteensä näistä tuli vähennyksiä noin 750€. 


Kova työ on tehty ja pitää vain odottaa hyväksyykö verottaja tekemäni vähennykset. Palaan tähän verottajan päätöksen jälkeen. Veroprosenttilaskurilla voit kokeilla ja arvioida, miten vähennykset vaikuttavat sinun verotettavan tulon määrään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti