torstai 6. joulukuuta 2018

Suurimmat sijoitusmokat ja niistä oppiminen


Löysin sharevillestä ryhmän, jossa jäsenet ovat kertoneet omista sijoitusmokistaan. Ajattelin myös listata ylös omia sijoitusmokia, jotta vastaisuudessa ei näitä virheitä tulisi tehtyä. Mieleeni nousee kolme erilaista sijoitusmokaa, joita olen tässä lyhyen sijoitusuran aikana tehnyt. Käyn ne läpi vanhimmasta uusimpaan. Toimikoon tämä myös muistilistana, jos meinaan hölmöillä tulevaisuudessa.

1. Nesteen myynti 

Ensimmäinen sijoitusmoka ajoittuu vuoden 2008 pörssiromahduksen jälkimaininkeihin. Olin silloin aloitteleva sijoittaja, joka avasi ensimmäisen arvo-osuustilin paikallispankkiin. Romahduksen jälkeen monet kotimaiset arvoyhtiöt kuten Kone, Wärtsilä tai Neste näyttivät edullisilta ja päätin ostaa näistä viimeksi mainittua noin 9 euron kappalehintaan. Pidin ostoa edullisena ja silloin Nesteellä oli projekteja tulossa liittyen biopolttoaineisiin. Kuitenkin osakkeen hinta polki paikallaan ja Wärtsilän sekä Koneen osakkeen arvo lähti nousuun. Tuntui, että olin valinnut sen ainoan osakkeen, jonka arvo ei noussut romahduksesta. Osake oli minulla muutaman vuoden kunnes keväällä 2010 tai 2011 minulle tuli tarve myydä osakkeet, koska tarvitsin rahaa opintotukien palauttamiseen. Turhautuneena Nesteeseen kehitykseen päätin myydä osakkeet 11 eurolla.

Näin jälkikäteen tarkasteltuna tästä on tullut rahallisesti kallein mokani, koska Nesteen osakkeet ovat tänä vuonna kivunneet 70 euron yläpuolelle. Oppina tästä itselle, että sijoitushorisontti tulisi olla pidempi kuin muutama vuosi ja tilillä tulisi olla suurempi puskuri.

2. Talvivaara

Toinen sijoitusmoka on Talvivaaran ostaminen ja vielä Maan antiin osallistuminen. Huonostihan siinä kävi, enkä varmaan ole ainut joka tässä menetti rahojaan.

Jotain hyötyä tästäkin mokasta oli ja löysin nykyisen DGI-strategian. Tämän mokan takia ostan mieluummin suuria arvoyhtiöitä kuin pieniä aloittelevia kasvuyrityksiä.

3. Altria ja Philip Morris

Yrityksissä ja liiketoiminnassa ei sinänsä ole vikaa kuten esimerkiksi Talvivaarassa oli. Nämä nyt vain sattuivat olemaan sopivat esimerkit. Edellisvuonna ostin molempia 52-viikon huipuista isommalla könttäsummalla. Paremmin olisi mennyt, jos ostot olisi hajauttanut muutamalle kuukaudelle. Onneksi osinkojen verotuksessa voi vähentää tappioita.

Tärkein oppi tästä oli ajallisen hajauttamisen merkitys ja riskin tasoittaminen.

Jonkun verran oppirahoja olen maksellut. Toivottavasti pystyn välttämään tulevaisuudessa suuremmat karikot ja ottamaan oppia menneestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti