perjantai 15. joulukuuta 2017

Bitcoin


Jos on viimeaikoina seurannut talousuutisia, niin ei ole voinut olla kuulematta Bitcoinista. Taisin lukea Bitcoinista ensi kertaa Murossa vuoden 2013 syksyllä, kun Bitcoinit olivat nousseet reilusta 100 dollarista yli 1000 dollariin (Kuva1). Tällöin oli kova hype päällä foorumilla. Eipä mennyt kauaa, kun helmikuussa yksi kavereistani oli alkanut louhimaan kolikoita. Tosin kaikki tuotot taisivat mennä laitteiden ylläpitoon ja uusien koneiden hankkimiseen. Ei kuulemma ollut helppoa tai kauhean kannattavaa. Lisäksi eilen eräs henkilö lähipiiristä mainitsi Bitcoin-sijoituksensa kolminkertaistuneen.

Kuva 1. Bitcoinin arvo 1.7.2013-13.12.2015.

Mikä Bitcoin on?

Bitcoin on luotu 2009, eikä se ole kenenkään keskuspankin tai muun tahon liikkeelle laskema. Se perustuu tietokoneiden vertaisverkkoon ja tätä verkon ylläpitoa kutsutaan louhinnaksi. Bitcoinien syntyminen on määritetty ennalta ja 12,5 Bitcoinia syntyy joka 10. minuutti. Joka neljäs vuosi uusien bitcoinien määrä puoliintuu automaattisesti. Tämän takia Bitcoinien louhiminen vaikeutuu koko ajan. Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa ja tällä hetkellä niitä on noin 16,5 miljoonaa.

Jotta voisit käyttää Bitcoineja, niin omalle koneelle tai vaikkapa kännykkään voi ladata Bitcoin-lompakon. Tämän jälkeen voit lähettää ja vastaanottaa Bitcoineja. Toiseksi Bitcoineja voi ostaa siihen erikoistuneiden palveluiden kautta.

Bitcoinista on ajan kuluessa kehittynyt laajalti hyväksytty valuttaa, jolla voi ostaa melkein mitä vain. Sitä voi siirtää verkossa nopeasti käyttäjän sijainnista riippumatta. Ehkä yksi kuuluisimmista kaupoista on vuodelta 2010. Silloin eräs floridalainen mies käytti 10 000 Bitcoinia kahteen pizzaan. Kuten nähdään, niin pizzojen arvo olisi tänä päivänä 160 miljoonaa dollaria. Viime keväänä 22.5. tilauksen arvo oli 20 miljoonaa, joten tästä Bitcoinin arvo on noussut merkittävästi (Kuva 2). Kohtuullisen kalliit pizzat. Ehkäpä Bitcoinin merkittävin käyttökohde on tällä hetkellä sijoituskohteena.

Kuva 2. Bitcoinin arvo 22.5.2017-13.12.2017.

Bitcoinin arvo on kuluvana vuonna kasvanut räjähdysmäisesti. Tammikuussa oltiin vielä 900 dollarissa ja nyt on käyty jo yli 18 000 dollarissa. Arvopaperissa olikin juuri artikkeli Bitcoinista. Bitcoinilla käydään aktiivisesti kauppaa ja tällä hetkellä Nordetissä sillä käydään enemmän kauppaa kuin Nokialla.

Menikö juna jo?

En tiedä. Bitcoin on kuluvan vuoden aikana mennyt kohti koilista ja kovaa. Tuntuu ehkä vähän myöhäiseltä hypätä tämän kyytiin nyt, kun en vuonna 2013 lähtenyt tähän mukaan. Toisaalta Bitcoineja pystytään louhimaan vielä pitkään ensi vuosikymmenelle, koska maksimi määrästä on tähän mennessä louhittu noin 80%. Onko kyse jostain vallankumouksesta vai onko tässä uusi tulppaanimania? Esimerkiksi CNBC kirjoitti ihmisten ottavan lainaa asuntoaan vastaan ja sijoittavan rahat Bitcoineihin. 

Oletko sijoittunut Bitcoiniin tai muihin virtuaalivaluuttoihin? Vastaa kyselyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti