tiistai 19. marraskuuta 2019

Sijoittajan tunnusluvut - EPS

Kirjat, Opiskelija, Tutkimus, Koulutus, Yliopisto


Päätin aloittaa sarjan sijoittajan tunnusluvuista. Ehkä tästä on hyötyä myös muille, mutta tarkoituksena on selventää myös omia käsityksiä sijoituksiin liittyvistä tunnusluvuista. Ensimmäisenä ajattelin käsitellä osakekohtaista tulosta eli earnings per share. Monesti puhutaan epsistä tai se voi olla lyhennettynä EPS.

Osakekohtainen tulos kertoo paljonko on voittoa per osake. Osakekohtainen tulos lasketaan jakamalla nettotulos osakkeiden lukumäärällä. Osakkeiden määrä vaikuttaa siis epsiin. Tätä varten monet Yhdysvaltalaiset yhtiöt ostavat ja mitätöivät osakkeitaan osinkojen lisäksi.

Otetaan esimerkkinä Visa, joka on amerikkalainen teknologia-alan yritys. Heidän korttejaan käytetään yli 200 maassa ja kortteja on käytössä yli kolme miljardia. Yrityksen tulos on kasvanut viimeisten vuosien aikana 10%, mutta osakekohtainen tulos on kasvanut samaan aikaan noin 20% vauhtia. Tämän selittää osakkeiden takaisinostot. Viimeisen viiden vuoden aikana Visa on ostanut osakkeitaan yli 30 miljardilla. Tämän vuoden alussa Visa julkisti suunnitelmansa ostaa osakkeita kahdeksalla miljardilla.

Miten tämä on näkynyt osakekohtaisessa tuloksessa? Vuonna 2017 Visan EPS oli $2.80 ja vuonna 2018 EPS olikin $4.42. Tämä tietysti mahdollistaa osingon kasvattamisen vuosittain ja on samalla tapa jakaa rahaa omistajille lisäämällä todennäköisyyttä osakkeiden arvonnousuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti